onafhankelijk voorzitter

Vergaderleiding

 Waarom zou men kiezen voor een externe voorzitter voor een vergadering ?

 Van de voorzitter van een vergadering wordt veel gevraagd !

Ten eerste is de voorzitter verantwoordelijk voor het leiden van de vergadering op een ordelijke, neutrale en onpartijdige wijze.

Daarnaast is hij meestal - zoals iedere andere aanwezige - deelnemer aan het overleg en heeft hij een eigen belang en inbreng.

Denk hierbij aan de leiding van een Vereniging van Appartementseigenaren, de vergadering van een maatschap of coöperatie. Het overleg van een vrijwilligersorganisatie etc.

 

De combinatie van deze beide elementen is soms onmogelijk, lastig of onwenselijk. Dan is het verstandig deze van elkaar te scheiden en voor het leiden van de vergadering een externe voorzitter te in te schakelen. Zeker als het om wat lastiger of gevoeliger zaken gaat is dat soms heel plezierig voor alle betrokkenen.

 Een goede - door een ervaren externe voorzitter begeleide - vergadering of onderhandeling kan  escalatie van problemen en conflicten voorkomen.

 Fred van Welsem heeft jaren ervaring als advocaat, mediator, en tevens in allerlei bestuurlijke situaties en functies. Hij is derhalve in staat om een als moeilijk ingeschatte vergadering of onderhandeling goed te begeleiden.